Kijelentem, hogy elmúltam 18 éves.

Történetünk

A Kovács családban apáról lányára száll a borászmesterség. Kovács László 1999-ben alapította a jelenlegi Kovács Borászatot, és gazdagította saját dűlőkkel a nagyszülőktől örökölt szőlőbirtokot. Azóta folyamatos az újabb, egyre minőségibb terméssel büszkélkedő ültetvények vásárlása, telepítése és a szőlészet-borászat fejlesztése. Hiszen sosem tévesztjük szem elől a célt, amely már az őseinket is lelkesítette: küldetésünk továbbra is az, hogy a Mátra varázslatos sokszínűségét legjobban kifejező borok szülessenek. 2011-ben a borász lánya, Kovács Zita szintén visszatért az elődök hagyományához, így ma már ő is a családi vállalkozás oszlopos és lelkes tagja édesapja mellett. 2020-ra eljutottunk oda, hogy borászatunk, amely eddig is több európai országba szállította legjobb borait, folytatja a terjeszkedést: terveink szerint egész Európában kaphatóak lesznek a mátrai borok.

Küldetésünk, hogy a Mátrát legjobban kifejező borokat készítsünk.

kovacs-zita-alairas
kovacs-laszlo-alairas

Birtok

A családi örökség mellett 2011-ben közel 70 hektárt vontunk művelés alá és telepítettünk újra, így elértük a nagyjából 110 hektáros területet. 2015 nyarától folyamatosan fordulnak termőre új ültetvényeink, így évről évre gazdagabb fajtaválasztékot és egyre minőségibb nedűket kínálunk a hozzánk látogató borbarátoknak. 2020-ban befejeztük üzemünk bővítését, amelynek immár 5000 hektoliter a befogadóképessége. Így a meglévő tudásunk és 110 hektáros birtokunk mellé a kapacitásunk is rendelkezésre áll, hogy nagy volumenben szolgáljuk ki a hazai és az európai fogyasztókat.

A birtok nagyszerű fekvésű dűlői mindenekelőtt az Irsai Olivér, az olaszrizling és a hárslevelű termesztésének kedveznek. De különös figyelmet fordítunk a vörös fajtákra is: sokszínű borpalettánkon megtalálható a kiváló minőségű syrah, cabernet franc és tempranillo is.

László szakmai vezetőként, Zita pedig marketingesként és házigazdaként vesz részt a birtok színes mindennapjaiban. Munkánkat egy lendületes, fiatal, és a borászat iránt elkötelezett csapat is segíti.

Szívesen várjuk egy kellemes bortúrára, ahol személyesen vezetjük körbe birtokunkon.

Birtoklátogatás

Mátra

„Ahol a Nap és a hegy összeér” – ezzel a találó mondattal jellemzi magát Gyöngyös, a Mátrai Történelmi Borvidék központja, amely alig 80 kilométerre fekszik Budapesttől. A közeli Gyöngyöstarján közvetlenül a Mátra hegyvonulatainak lábánál helyezkedik el.

472 hektáros, szőlővel gazdagon borított területét az erdős hegyvonulatok alatti szelíd dombok keretezik, melyek aljában már az Alföld végtelen síkságai kezdődnek. A Mátra – mint egy szerető szülő – gondosan óvja a területet az északi, hideg szelektől, a szőlőtermelés számára ideális mikroklímát alakítva ki. A Kovács ültetvényeket szintén a Mátra ölelése védelmezi.

A hegységet hajdan vulkáni erők emelték ki a tengerből, kedvezve a szőlőtermelésnek. A többi északi vidékhez viszonyítva mifelénk jóval több a napsütés, enyhe a tél és kevés a csapadék. Ennek köszönhetően az itt termő szőlőfürtök magas cukortartalmúak, így belőlük illatos, fűszeres, harmonikus és magas alkoholtartalmú borok készülnek.

Ahol a Nap és a hegy összeér